-
Size Nasıl Ulaşabilirim?
-
0532 213 80 47 Nolu Telefondan 7/24 bize ulaşabilirsiniz.
-
Sağlık sigortası yaptırırken dikkat edilecek hususlar nelerdir?
-
Sağlık sigortasında sigorta yaptıracak kişinin beyanı esas alınmaktadır. Bu yüzden talepte bulunan kişinin sigorta şirketini yanıltıcı beyanda bulunmaması gerekir. Yanıltıcı beyanda bulunulması ya da buna neden olacak şekilde sessiz kalması sigorta şirketine sözleşmeden cayma hakkı verecektir.
Sigorta yaptıracak kişi tarafından sigorta şirketi ile karşılıklı mutabakata vardıktan sonra kabul edilen poliçenin ücreti ödenir. Poliçede muafiyet, indirim veya ek prim uygulaması var ise bunun sigorta yaptıracak kişi tarafından detaylı bir şekilde bilinmesi gerekmektedir.
Poliçede sunulan teminatların kapsamının tam olarak öğrenilmesi böylece sigorta şirketinin ve sigortayı yaptıracak kişinin üzerlerine düşen yükümlülükleri öğrenmesi için poliçeyi ve eklerini okuması gerekmektedir.
-
Hangi sağlık harcamaları poliçe kapsamı içindedir?
-
Sağlık sigortası başlangıç tarihinden sonra oluşan hastalık ve kazalara ilişkin harcamalar, poliçe özel ve genel şartları ve istisnalarında tanımlandığı şekilde kapsam içinde olup, teminatlar dâhilinde karşılanmaktadır.
-
Tedavi sürecinde teslim edilmesi gereken belgeler nelerdir?
-
Sigorta ettiren veya sigortalı kaza veya hastalık sonucu ödenmesi gereken muayene, tedavi, ilaç ve hastane masraflarını gösteren belgelerin asıllarını veya asıllarından şüpheyi davet etmeyecek suretlerini tedaviyi yapan hekim veya hastane tarafından doldurulacak şirket ihbar ve tedavi formları ekinde teslim etmekle yükümlüdür.
-
Sağlık Sigortası poliçelerinde teminat ne zaman başlar?
-
Sigortalının sorumluluğu, poliçenin ilk taksitinin ödenmesinden itibaren başlar. Sigorta, poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, aksi kararlaştırılmadıkça, Türkiye saati ile öğleyin saat 12. 00'de başlar ve öğleyin saat 12.00'de sona erer.
-
Sigortalı emtialarımızın değerini nasıl tespit ederiz?
-
Konut sigortasında bina bedeli hesaplarken, arsa değerini dışarıda tutarak inşaatın ilk maliyeti güncel maliyet esas alınır. Hasar anında ödenecek meblağ bu tutarı geçemez.
Eşyalarınızı bugünün şartlarında almış olsaydınız kaç liradan alabilirim diye düşünerek bedel belirlemeniz gerekir bu sayede gelecekteki olası bir hasar anında Eksik Sigorta uygulamasına maruz kalmazsınız, poliçe başlangıcında senelik olarak belirleyeceğiniz Enflasyona karşı koruma ise değerlerinizi güncel olarak koruyacaktır.
-
Kiracıyım, konut poliçesi yaptırabilir miyim?
-
İster ev sahibi olun, ister kiracı konut sigortası yaptırabilirsiniz. Kiracı iseniz evinizde bulunan emtiaları liste yaparak sigortacıya bildirir, buna göre sigorta priminiz oluşturulur.
-
Yangın Sigortası nedir? Neleri kapsar?
-
Yangın sigortası ile yangının, infilakın, yıldırımın veya yangın ve infilak sonucu meydana gelen duman, hararet ve buharın sigortalı mallarda doğrudan neden olacağı maddi zararlar, sigorta bedeline kadar teminat kapsamına alınan sigorta şeklidir.
-
Zorunlu Deprem Sigortası hangi binaları kapsar?
-
Zorunlu Deprem Sigortası hangi binaları kapsar?
Zorunlu Deprem Sigortası genel anlamıyla, Türkiye belediye sınırları içinde bulunan meskenler için geliştirilmiş bir sigorta sistemidir. 6305 sayılı Afet Sigortaları kanunu gereğince, aşağıda tanımlanmış binalar güvence altına alınır:
· Tapu siciline kayıtlı ve özel mülkiyete tâbi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar,
· 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler,
· Bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler,
· Doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler.
· Zorunlu Deprem Sigortası ayrıca yukarıdaki koşullara uyan;
· Kat irtifakı tesis edilmiş binalar,
· Tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı "arsa vs." olarak görünen binalar,
· Tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri için de geçerlidir.
-
Zorunlu Deprem Sigortası ile sunulan teminat neleri içerir?
-
Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçede belirtilmiş limitler dahilinde güvence altına alır.
Temeller, Ana Duvarlar, Bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, Bahçe duvarları, İstinat duvarları, Tavan, Taban, Merdivenler, Asansörler, Sahanlıklar, Koridorlar, Çatılar, Bacalar ve yapının benzer nitelikteki tamamlayıcı kısımlarında meydana gelen hasarlar DASK tarafından azami 150.000 TL sigorta bedeline kadar teminata alınır.
-
Kasko nedir, teminatları ve çeşitleri nelerdir?
-
Bu sigorta ile sigortacı, sigortalının poliçede belirtilen ve karayolunda kullanma izni olan motorlu ve motorsuz kara araçlarından, römork veya karavanlardan iş makinelerinden, lastik tekerlekli traktörler, diğer zirai tarım makinelerinden doğan menfaatin aşağıda belirtilen risklerin gerçekleşmesi sonucunda doğrudan uğrayacağı maddi zararları teminat altına alır.
a) Aracın karayolunda veya demiryolunda kullanılabilen motorlu, motorsuz araçlarla çarpışması,
b) Gerek hareket gerek durma halinde iken sigortalının veya aracı kullananın iradesi dışında araca ani ve harici etkiler neticesinde sabit veya hareketli bir cismin çarpması veya aracın böyle bir cisme çarpması, devrilmesi, düşmesi, yuvarlanması gibi kazalar,
c) Üçüncü kişilerin kötü niyet veya muziplikle yaptıkları hareketler ile fiil ehliyetine sahip olmayan kişilerin yol açacağı zararlar,
d) Aracın yanması,
e) Aracın veya araç parçalarının çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi
Kasko sigortası uygulamasında aşağıdaki ürün isimleri altında ve içeriklerinde teminat verilir.
01.04.2013 tarihinde yürürlüğe giren kasko genel şartlarında, Kasko çeşitleri;
Dar Kasko, Kasko, Genişletilmiş Kasko, Tam Kasko olmak üzere sınıflandırılmış ve içerikleri oluşturulmuştur.
Dar Kasko: Yukarıdaki teminat gruplarından bir kısmı için teminatın verildiği üründür.
Kasko: Yukarıdaki teminat gruplarının tamamı için teminatın verildiği üründür
Genişletilmiş Kasko: Yukarıdaki teminat gruplarının tamamı ve bu genel şartlarda ek sözleşme ile teminat kapsamına dahil edilebilecek risklerden bir kısmı için teminatın verildiği üründür.
Tam Kasko: Yukarıdaki teminat gruplarının tamamı ve bu genel şartlarda ek sözleşme ile teminat kapsamına dahil edilebilecek tüm riskler için teminatın verildiği üründür.
-
Kasko poliçesi sahibi, hasar anında neleri yapmakla yükümlüdür?
-
Sigortalı ve/veya sigorta ettiren, rizikonun gerçekleşmesi halinde aşağıdaki hususları yerine getirmekle yükümlüdür.
Rizikonun gerçekleştiğini öğrendiği tarihten itibaren en geç beş iş günü içinde sigortacıya bildirimde bulunmak,
Sigortalı değilmişçesine gerekli kurtarma ve koruma önlemlerini almak ve bu amaçla sigortacı tarafından verilen talimata elinden geldiği kadar uymak,
Aracın çalınması halinde, durumu öğrenir öğrenmez derhal yetkili makamlara bildirimde bulunmak,
Zorunlu haller dışında, rizikonun gerçekleştiği yer veya şeylerde bir değişiklik yapmamak,
Sigortacının isteği üzerine rizikonun gerçekleşmesi nedenlerini ayrıntılı şekilde belirlemeye, zarar miktarıyla delilleri saptamaya ve rücu hakkının kullanılmasına yararlı, sigortalı ve sigorta ettiren için sağlanması mümkün gerekli bilgi ve belgeleri gecikmeksizin sigortacıya vermek,
Tazminat yükümlülüğü ve miktarı ile rücu haklarının saptanması için sigortacının veya yetkili kıldığı temsilcilerinin sigorta kapsamında yer alan şeylerde ve bunlarla ilgili belgeler üzerinde yapacakları araştırma ve incelemelere izin vermek,
Üçüncü kişilerin haksız veya kusurlu fiili sonucu meydana gelen kazalar varsa tanıkların kimlikleri ile adreslerini en yakın yetkili makama bildirmek ve mümkün olan hallerde bir görgü tutanağı sağlamak.
-
Kasko Sigortası ile Trafik Sigortası arasındaki fark nedir?
-
Trafik sigortası, aracınız ile trafikte herhangi bir canlıya ya da nesneye vereceğiniz maddi ve bedeni zararları güvence altına alan ve yaptırılması devlet tarafından zorunlu tutulan bir sigortadır.
Trafik sigortası, sadece karşı tarafa vereceğiniz hasarları karşıladığı için kendi aracınızın hasarlarını karşılamaz.
Kasko sigortası ise, hem tek taraflı kazalarda kendi aracınıza gelen zararları, hem karşı tarafa vereceğiniz zararlarda Trafik Sigortası limitlerini aşan kısmını, manevi tazminat taleplerini, aracınızın çalınmasını, yanmasını, anahtar kaybını, cam kırılmasını vb. zararları karşılar.
-
Anlaşmalı ve Anlaşmasız Servis Arasındaki Fark Nedir?
-
Sigorta şirketlerinin anlaşmış oldukları servisler bir çok hizmeti ücretsiz verirken, anlaşmasız servislerde yapılan işlemlerin masrafları araç sahibi tarafından ödenir ve tüm evraklar sigorta şirketine ibraz edilerek tahsil edilir.
-
Kasko sigortalı aracın çalınması halinde, tazminat ödenmeden bekleme süresi var mıdır?
-
Çalınan aracın bulunması için ilgili makamların yapacakları araştırmalar 30 gün içinde sonuç vermediği takdirde, ilgili makamdan aracın bulunamadığına dair yazı alınarak, sigortacı tazminatı öder. Bu ödemeyi takiben çalınan araç bulunduğu takdirde, bu durumu sigortalı yazı ile sigortacıya derhal bildirmekle yükümlüdür; sigortalı, aldığı tazminatı iade ederek aracını geri alabilir veya aracın mülkiyetini sigortacıya devreder.
-
Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?
-
Kaza Tespit Tutanağının Düzenlenemeyeceği Durumlar
Kazaya karışan taraflar arasında anlaşmanın sağlanamaması,
Sürücü belgesiz veya yetersiz sürücü belgesiyle motorlu araç kullanılması,
Sürücünün yaşının küçüklüğü,
Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesinin olması,
Kazaya karışan araçlardan birinin ya da birkaçının kamu kurumlarına ait olması,
Kamu kurumlarına ait eşyalarda zararın meydana gelmesi,
Kazada sadece 3. kişilere ait eşyalara zarar gelmesi,
Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortasının olmaması,
Trafik kazasının ölüm ya da yaralanmayla sonuçlanması,
Yukarıdaki bir durumla karşılaştığınızda hemen polis ya da jandarmaya haber vermeniz gerekir. Kolluk kuvvetlerince olay yerinde “resmi trafik kazası tespit tutanağı” düzenlenir. Bu durumda onaylı ve “aslı gibidir” ibareli resmi trafik kazası tespit tutanağını görevli sigorta eksperine ibraz etmeniz gerekir.
Anlaşmalı Kaza Tespit Tutanağının Düzenlenmesi için Gerekli Belgeler:
Anlaşmalı kaza tutanağı,
Ehliyet fotokopisi,
Ruhsat fotokopisi,
Trafik Sigortası poliçe fotokopisi,
Kaza sonrası olay yerinde çekilen resimler
-
Kaza Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?
-
Aracınızla yolda giderken sizden ya da karşı taraftan kaynaklanan bir kazaya karışmanız durumunda mutlaka uyulması gereken kurallar vardır.
Trafik sigortası, yaptırmak zorunlu olmakla birlikte zorunlu trafik sigortası yaptırmayanların kazaya karışması durumunda trafik kazası tespit tutanağı düzenlenemez.
Ayrıca trafik sigortası, kaza durumunda karşı tarafta ve 3. şahıslarda meydana gelen hasarları da güvence altına alır.
Kaza esnasında mutlaka trafik kazası tespit tutanağı düzenlenmesi gerekir. Bunun için de aracınızı olay yerinden hareket ettirmemeniz çok önemlidir. Yolun açısını, araçların hasar gördüğü noktaları, araçların plakalarını gösterir resim çekmeniz gerekmektedir. Maddi hasarlı bir trafik kazası meydana geldiyse ve karşı tarafla anlaşma sağlandıysa maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı düzenlemeniz gereklidir.
Kaza Tespit Tutanağının Düzenlenemeyeceği Durumlar:
Kazaya karışan taraflar arasında anlaşmanın sağlanamaması,
Sürücü belgesiz veya yetersiz sürücü belgesiyle motorlu araç kullanılması,
Sürücünün yaşının küçüklüğü,
Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesinin olması,
Kazaya karışan araçlardan birinin ya da birkaçının kamu kurumlarına ait olması,
Kamu kurumlarına ait eşyalarda zararın meydana gelmesi,
Kazada sadece 3. kişilere ait eşyalara zarar gelmesi,
Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortasının olmaması,
Trafik kazasının ölüm ya da yaralanmayla sonuçlanması,
Yukarıdaki bir durumla karşılaştığınızda hemen polis ya da jandarmaya haber vermeniz gerekir. Kolluk kuvvetlerince olay yerinde “resmi trafik kazası tespit tutanağı” düzenlenir. Bu durumda onaylı ve “aslı gibidir” ibareli resmi trafik kazası tespit tutanağını görevli sigorta eksperine ibraz etmeniz gerekir.
Anlaşmalı Kaza Tespit Tutanağının Düzenlenmesi için Gerekli Belgeler:
Anlaşmalı kaza tutanağı,
Ehliyet fotokopisi,
Ruhsat fotokopisi,
Trafik Sigortası poliçe fotokopisi,
Kaza sonrası olay yerinde çekilen resimler
Ölümlü Trafik Kazası
Sigortalı araç sürücüsünün kusuru sonucunda meydana gelen ölümlü trafik kazası neticesinde vefat edenin varisleri veya vekili tarafından Şirketinize başvurulması gerekmektedir. Şirketiniz yetkililerince, yapmanız gereken işlemler ve temin etmeniz gereken belgeler bildirilecektir.
Yaralanmalı Trafik Kazası
Sigortalı araç sürücüsünün kusuru sonucunda meydana gelen yaralanmalı trafik kazası neticesinde yaralanan kişi veya yakını veya vekili tarafından Şirketinize başvurulması gerekmektedir. Şirketiniz yetkililerince, yapmanız gereken işlemler ve temin etmeniz gereken belgeler bildirilecektir.
-
Trafik sigorta poliçesinden kendi aracımda oluşan hasar karşılanabilir mi?
-
Trafik Sigortası, aracın kullanımından dolayı üçüncü şahıslara verilecek bedeni ve maddi zararlar ile araç sahibine düşen hukuki sorumluluğu temin eder. Trafik sigorta poliçelerinden üçüncü şahıslara verilen zararlar karşılanabilir. Sigortalının kendi aracında oluşan hasarın trafik sigorta poliçesinden karşılanması mümkün değildir.
-
Trafik kazasında zarara uğrayanlar, kazaya neden olan kişi/kişilere karşı taleplerini ne kadar sürede yapmalıdırlar?
-
Trafik Sigortası Genel Şartlarının C.8 maddesine göre motorlu araç kazalarından doğan zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zarar ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak 2 yıl ve herhalde, kaza gününden başlayarak 10 yıl içinde zamanaşımına uğrar. Dava cezayı gerektiren bir fiilden doğar ve ceza kanunu bu fiil için daha uzun bir zamanaşımı süresi öngörmüş bulunursa, bu süre tazminat talepleri için de geçerlidir. Ancak hızlı bir şekilde zararı tazmin etmek adına en kısa sürede gerekli tüm belgelerinizle birlikte Sigorta Şirketlerine başvurunuzu yapmayı unutmayınız.
-
Sigorta şirketleri trafik sigorta poliçesi teminatından zarar gören kişilere tazminat ödedikten sonra, ödemiş oldukları tazminatı sigorta ettirenden rücu ederler mi?
-
Sigorta şirketleri; Trafik Sigortası Genel Şartlarının B.4. maddesine göre aşağıda belirtilen hallerde, zarar gören üçüncü şahıslara ödemiş oldukları tazminatı, sigortalıdan rücuen talep edebilirler;
1. İşletenin ve sorumlu olduğu kişilerin kastı veya ağır kusuru mevcutsa,
2. Yarışlara katılma durumunda işleten, yarışlara özel trafik sigortasının yapılmadığını biliyorsa,
3. Araç sürücüsü ehliyetsiz ise,
4. Sürücü alkol veya uyuşturucu etkisinde ise,
5. Hasar, aracın ruhsatında yazılı istiap haddinden fazla yük veya yolcu taşınması nedeniyle, patlayıcı parlayıcı madde taşıma ruhsatı olmayan araçlarla bu maddelerin taşınması sırasında meydana gelen parlama, tutuşma ve infilak nedeniyle meydana gelmişse.
-
Manevi tazminat (Kan Parası) talepleri trafik sigorta poliçesinden karşılanabilir mi?
-
Trafik Sigortası Genel Şartlarının A.3/e maddesi ve Karayolları Trafik Kanununun 92/f. maddesi gereğince manevi tazminat talepleri, trafik sigorta poliçesi teminatı dışındadır.